Dodano: 4 kwietnia 2017
Dorasta do 2,5 m wysokości i 1,5 m średnicy. Roczny przyrost wynosi 30-50 cm. W pomieszczeniu nie zakwita. Szeflera charakteryzuje się dekoracyjnymi dłoniasto złożonymi liśćmi. Jej sok ma charakterystyczny, miły, żywiczny zapach, powoduje jednak podrażnienia skóry.
Światło: Lubi dużo światła, ale nie znosi bezpośredniego nasłonecznienia. Odmiany zielonolistne tolerują miejsca półcieniste.
Temperatura: Latem odpowiednia jest temperatura pokojowa (18-20*C), a zimą woli niższą (około 16*C). Przy gwałtownych wahaniach temperatur i spadku poniżej 10*C szeflera zrzuca liście.
Miejsce: Przy oknie południowym lub zachodnim, odmiany pstrolistne w odległości do 1 m od okna, a zielonolistne do 2 m. Szeflera nie lubi przeciągów.
Podlewanie: Umiarkowane. Pozwalamy, by podłoże przeschło przed następnym podlaniem. Roślina nie może stać w wodzie.
Zraszanie: Można od czasu do czasu zraszać.
Nawożenie: Wiosną i latem raz na 2 tygodnie podlewamy niskim stężeniem nawozu mineralnego.
Przesadzanie: Przesadzanie młodszych roślin wykonujemy co roku, natomiast starszych w razie konieczności. Używamy uniwersalnej ziemi ogrodniczej na bazie torfu wysokiego.
Inne zabiegi: Zakurzone liście przecierać miękką ściereczką.